جامعه ای که درگیر قیمت دلار و طلاست و قیمت نفت برای او چندان اهمیتی ندارد.

در حال مطالعه مطلبی در مورد انتشار مطالب غیر اخلاقی در فضای فرهنگی ایران بودم که دریافتم جامعه شناس در حال حاضر درد جامعه را اعتیاد و طلاق و زندان میداند. اردشیر گراوند در گفتگویی با سایت تابناک انتشار مطالب خصوصی و غیر اخلاقی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و میگوید:

گقت: به نظر من، اینکه جامعه برابر موضوعات حساس واکنش نشان می‌دهد، تا حدی به شرایط فرهنگی و اجتماعی امروز ما برمی‌گردد. رفتار‌های ناهنجاری که در جامعه دیده می‌شود، گاهی به‌صورت یک واکنش به نوع تربیت اجتماعی و فرهنگی کشور نمود پیدا می‌کند. به باور من، جامعه‌ای که از نظر روانی در سلامت نباشد، درگیر این‌گونه رفتار‌ها می‌شود. در حقیقت، این مسئله محدود به جامعه ما نیست و در هر جامعه‌ی بزرگی، افرادی هستند که چنین رفتار‌هایی را بروز می‌دهند و حتی در انتشار آن نیز تلاش می‌کنند.

وی افزود: در دنیای امروز و با گسترش رسانه‌های قدرتمند و در دسترس، رفتار‌های ناپسند به‌راحتی منتشر می‌شوند. اگر به حدود ۲۰ سال پیش برگردیم، با اینکه فضای مجازی وجود نداشت، باز هم چنین مسائل غیراخلاقی گسترده منتشر می‌شد. یک علت این است که ما موضوعات را آن‌قدر در جامعه به تابو تبدیل کرده‌ایم که همین عامل باعث افزایش توجه عمومی به آنها شده است. یعنی حساسیت‌های بیش از اندازه روا داشته ایم و راحت به طرح مساله‌های اساسی نپرداخته ایم.

بخشی از سخنان این کارشناس از جمله وجود درگیریهای روانی در جامعه و نیز علل و معلول بروز ناهنجاریهای اخلاقی شاید صحیح باشد ولی مشکل پایه ای که با حضور جمهوری اسلامی در جامعه پیش آمده است نخست ارزش گذاری نادرست مسائل اجتماعی و نیز مسائل اقتصادی و تلاش برای حل فرعیات به جای اصلیات است.

در جامعه ای که مردم به داشته های خود بی اعتنا باشند مثلا قیمت نفت به دلیل یارانه گذاری برای مردم چندان اهمیتی نداشته باشد و قیمت دلار که از نظر تملیکی و مرجع متعلق به یک اقتصاد بزرگ و متخاصم با دولت میباشد مردم با بالا و پایین رفتن قیمت طلا و دلار (و در واقع بازارهای اهرمی) بالا و پایین میروند و حساسیت خود را نسبت به داشته های خود از دست میدهند. برای کسی که سابقه فعالیت در بازارهای اهرمی را داشته باشد مشخصا با عوامل روانی و احساسی درگیری با نمادهای اقتصادی نیز آگاهی دارد و بخصوص زمانی که نوسانات آن در اختیار قانون گذار و استراتژیست داخلی نباشد جامعه در حال تلاطم خواهد بود و عوامل روانی و اقتصادی و تورم ناشی از آن بسیاری را مصدوم و ناهنجار خواهد کرد که رنج آن از بیکاری تا طلاق و اعتیاد و زندان خواهد بود.

جامعه کنونی با مشکلات اقتصادی عدیده و متکی بر بازارهای تورمی یکی از عواملی است که میتوان از آن به عنوان ناهنجاری نام برد. ارزش گذاری غیر صحیح فقط معطوف به نمادهای اقتصادی و افزایش شاخص تورمی جامعه نیست. بلکه ما با نظامی طرف هستیم که در آن ارزشگذاری غیرواقعی و غیر صحیح حجاب اسلامی و مواردی دیگر مانند خودرو و ملک باعث طرد، قبض و بسط کسب و کارهای بسیار و ایجاد معضلات بسیار در جامعه ایران گردیده است و پتانسیل های نظامی و انتظامی و شرافت حرفه ای سربازان انتظامی این مرز و بوم را به درگیری با توهمات غیر استاندارد برخی از حاکمان کشانیده است و بار و فشار اخلاقی بسیاری بر جامعه تحمیل کرده است.

دکتر امیرعلی رستم داودپور

دبیر انجمن قانون وشفا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *