آزادینیوز یک گاهنامه و بولتن خبری با رویکرد سوسیال دموکراتیک مذهبی (نوکیشی) در ایران است که به عنوان ارگان انجمن قانون و شفا ( سابق انجمن شیر و خورشید سرخ) فعالیت میکند. تجزیه و تحلیل اخبار بینالمللی در آزادینیوز ابتدا بر مبنای موازین حقوق بشر و سپس با تأکید بر منافع ملی انجام میشود.
سوسیال دموکرات مذهبی:
مذهب: مذهب به عنوان احترام به اکثریت یک ملت در واقع همان احترام به رای مردم میباشد، انجمن قانون و شفا به عنوان فعال سیاسی غیر دولتی با اذعان به نقص سیستم های حکومتی مبتنی بر مذهب ، نیک آگاه است که قاطبه ملتی که خدا و ایمان به خدا را در زندگی روزمره خویش تمرین و تمکین میکنند را نمیتوان به بیخدایی و سکولاریته کشانید و ارزشهای خانوادگی، وفاداری و فداکاری مردم را نسبت به کلمه خداوند تبدیل به عنصر دیگری دیگری کرد. از اینرو ملی گرایی انجمن قانون و شفا با عنایت به کلمه خداوند در زبانهای مختلف است و ملیت مترادف با ایمان به خداوند است و ایران را نمیتوان از خداوند جدا کرد1. در عین حال انجمن قانون و شفا بر آزادی ادیان زردتشتی، مسیحی، اسلام (یهودیت دوم)، بهایی، بابی ، هندوییسم، بودایی ، مندایی به طور یکسان تصریح میکند و دین رسمی ندارد. ساز و کار نوکیشی و عدم تاکید بر دیانت به جای تاکید بر کردار، گفتار و پندار نیک و دکترین آن نیاز به بررسی و تحقیق و تفحص فراتر دارد و در این مرحله تبیین نشده است. آنچه مسلم است دیانت مجموعه ای از متافورها، نادانسته ها و حکمت و خردمندی هاست که دانش آن برای عام امکان پذیر نیست و استناد عوام به دیانت به طور کلی سطحی و برداشت های از آن محتوم و محکوم به خطا خواهد بود.
سوسیال دموکراسی: به طور کلی، آزادینیوز و انجمن قانون و شفا با تأکید بر اصول دموکراتیک، حقوق مدنی، و تغییرات اجتماعی، تلاش در ایفای نقش در فرآیند سیاسی ایران در دوران پرتنش کنونی دارد.
سابقه احزاب سوسیال دموکرات: حزب سوسیال دموکرات یا اجتماعیون عامیون دارای یک سابقه تاریخی در فضای سیاسی ایران است که به حدود صد سال قبل بازمیگردد. شکلگیری این حزب و فعالیتهای آن در دوران مشروطه قابل ملاحظه هستند است. در اوایل دوره قاجار، عواملی چون پیشرفت اروپا، حضور تاجران و دانشجویان اعزامی، و اصطکاک بین سلطنت و برخی علما به دلیل امتیازهای اعطا شده به اجانب، تحولات فکری را در ایران آغاز کرد. ورود اندیشههای دموکراتیک، قانونگرایانه، و گاهی سوسیال دموکرات و سوسیالیستی از اروپا و قفقاز نیز به وجود آمد و منجر به تشکیل انجمنها و احزاب جدید شد.
تشکیل احزاب در دوران مجلس دوم: مجلس دوم ایران نقطه عطفی بود که گروهها، انجمنها و جمعیتهای کوچک به احزاب جدی تبدیل شدند و اهداف خود را در قالب مرامنامه بیان کردند. حزب اجتماعیون عامیون به عنوان اولین حزب سیاسی مطابق با تحزب غربی در ایران تأسیس شد. این حزب که به نام حزب سوسیال دموکرات یا حزب همت قفقاز نیز شناخته میشد، نخستین شاخه آن در تبریز شکل گرفت. این حزب، شاخه مجاهد یا مجاهدین نامیده میشد و دارای یک کمیته سری کوچک با مرکزیت نهانی بود. با گذر زمان، حزب نام اجتماعیون را حذف کرد و واژه دموکرات را به جای آن انتخاب کرد.
اهداف حزب و مرامنامه: مرامنامه حزب اجتماعیون عامیون به وضوح اهدافی را مطرح کرد، از جمله تفکیک علنی دین از دولت، کاهش قدرت محلی برخی از سران عشایر، و تعریف جدیدی از ملیت که فراتر از ارتباطات مذهبی و قومی باشد. این حزب به تصویب حقوق مدنی، آزادیهای گوناگون، و سیستم انتخاباتی مساوی و عمومی تأکید داشت. از دیگر ویژگیهای حزب، توجه به مسائل امپریالیسم و تأکید بر تغییرات ساختاری اجتماعی بود.
نقش و تأثیرات حزب: با وجود اینکه دموکراتها در مجلس دوم اقلیت بودند، اما تشکیلات و ایدئولوژی محکمی داشتند که به آنها قدرت بیشتری از تعداد اعضایشان میداد. اعضای حزب از توانایی نگارش مقالات تأثیرگذار و استفاده از روزنامههای مختلف بهره میبردند. مرامنامه حزب به تغییرات جدی در ساختار قدرت، اعلام جمهوری، و مخالفت با مجلس اعیان تأکید داشت.
- Davoudpour, A.R., 2024, God, Teacher, Nation and the Importance of Transcendental Jurisdiction to/in the Quran
, http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.20021.69600
↩︎